Mitä ja ketä suomalaiset kuuntelevat vuonna 2017?

Vaikka Cheek ei olekaan julkaissut omalla nimellään mitään tänä vuonna, hän on kuitenkin edelleen Suomen suosituimpia artisteja. Tänä vuonna hän on kiertänyt yhdessä toisen suositun rap-artisti Elastisen kanssa Suomea Profeetat -nimellä. Hänen itsensä mukaan tämä on osa hänen kolmiosaista suunnitelmaansa, johon kuuluu myös elämänkerrallinen elokuva. Sanni ei ole myöskään julkaissut uutta musiikkia tänä vuonna (ainakaan tätä kirjoitettaessa), mutta kiertää erittäin aktiivisesti ympäri Suomea. Haloo Helsinki! teki paluun pienen taukonsa jälkeen ja julkaisi uuden levyn sekä aloitti Suomen kiertämisen – tosin kiertue aloitettiin Virosta. Kaikki nämä artistit ovat kuitenkin olleet jo vuosia (Cheek jo kohta vuosikymmeniä) suosittuja ja tunnettuja.

680px-Sanni_-_Rakuuna_Rock_2014_3Uusista tekijöistä Arttu Lindemanin nimi oli monen alan ammattilaisen huulilla tämän vuoden Emma-gaalassa. Hän sai kolme ehdokkuutta ja lopulta hänet valittiinkin yleisöäänillä vuoden 2016 artistiksi. Tämä tuntui monesta pitkän linjan tekijästä oudolta, koska Lindeman oli tähän asti julkaissut koko urallaan vain muutaman kappaleen. Kaikki nämä kappaleet olivat tosin nousseet singlelistan ykkösiksi. Hänen ensimmäinen singlensä “Läikkyy” ylitti platinalevyrajan kuukaudessa. Kuten monet muutkin nuoret jotka haluavat tähdiksi Lindeman aloitti videobloggarina ja alkoi myöhemmin julkaista omaa musiikkiaan. Hän kommentoi Emma-gaalassa saamaansa huomiota myöhemmin julkaistulla singlellään “Lapioin”, joka ei tosin menestynyt yhtä hyvin kuin hänen aikaisemmat tuotoksensa. Tämän jälkeen hän on julkaissut vielä yhden singlen “Parempaan en pysty”, joka nousi singlelistan sijalle 10.

Toinen nuori uusi tekijä on Alma, joka oli ehdolla tämän vuoden Emma-gaalassa viidessä eri kategoriassa ja hän voitti Emman kahdessa kategoriassa. Alma ollut mukana Suomen Idolsissa ja sitä kautta hän päätyi tekemään yhteistyötä Sini Sabotagen kanssa. Pari vuotta sitten hän solmi levytyssopimukset sekä Suomessa, että myöhemmin myös ulkomaille. Hän julkaisi viimevuonna singlejä ja yhden ep:n jokta kaikki menestyivät hyvin. Almaa pidetäänkin Suomen seuraavana vientitoivona populaarimusiikin kentällä. Hänen taustaltaan löytyy Saksan Universal levy-yhtiö, jolta löytyy kapasiteettia viedä hänen uraansa eteenpäin ainakin Euroopassa ja jopa koko maailmassa. Ura onkin jo lähtenyt hyvin nousuun ja toivon mukaan jatkaakin nousujohteisesti.

Ellinooran esikoisalbumi Villi Lapsi julkaistiin viime vuoden loppupuoliskolla ja hänen kappaleensa Leijonakuningas soi edelleen monessa radiossa, joissa se keikkuu soittolistojen kärjessä. Hänellä onkin platinalevy juurikin Leijonakuningas singlestä. Tämän lisäksi Carrie single on myynyt kultalevyyn oikeuttavan määrän. Huomattavaa on, että Ellinoora on itse osallistunut hyvinkin paljon musiikkinsa kirjoittamiseen Villi Lapsi levyllään, joka ei aina ole itsestään selvä asia artistilla. Ellinoora esittikin pari vuotta sitten “uhkavaatimuksen” levy-yhtiölleen, että hän haluaa tehdä asiat omalla tavallaan tai sitten niitä ei tehdä ollenkaan. Tämä pieni uhkapeli selvästi toimi hänen kohdallaan ja nykyinen menestys on todiste siitä, että joskus asiat kannattaa tehdä itsepäisesti omalla tavallaan.

Spotifyssä Lauri Tähkä on edelleen hyvin korkealla suosituiden kappaleiden ja kuunteluiden listalla. Vaikka hän onkin tehnyt jo hyvin pitkän uran, on hänen musiikkinsa edelleen relevanttia monelle. Hän julkaisi viime vuoden loppupuolella uuden albumin joka myi kultaa ja onkin keikkaillut aktiivisesti viime vuodet. Hän osallistui viime vuonna esitettyyn “Vain Elämää” -ohjelman viidennellä tuotantokaudella ja hänen ohjelmassa esittämänsä “Kipua” -kappale striimasi platinalevyyn oikeattavan määrän helmikuussa 2017. Viime vuonna hän esiintyi myös rap-artisti Elastisen “Elastinen feat.” tv-sarjassa, jossa he kirjoittivat yhdessä kappaleen “Lempo”, single meni heti Suomen virallisen listan sijalle 5. ja myöhemmin se nousikin listan kärkeen. Sarjasta tehtiin myös levy, joka myi platinaa nopeasti ilmestymisensä jälkeen.