Jari Sillanpää

Flickr_-_proteusbcn_-_Eurovision_Song_Contes_2004_-_Istambul_(10)Ylivoimaisesti Suomessa eniten myyty levy on Jari Sillanpään debyyttialbumi “Jari Sillanpää”. Sillanpää voitti vuonna 1995 tangokuninkuuden Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja debyyttialbumi julkaistiin pian tämän jälkeen. Levy vietti kolme viikkoa listaykkösenä ja viikkoja Suomen virallisella albumilistalla sille tuli yhteensä 50. Levyn tunnetuin kappale on monelle tuttu hitti “Satulinna”, joka on julkaistu myös singlenä. Levyä on myyty yli 270 000 kappaletta, joka on huomattava määrä, sillä seuraavaksi myydyintä levyä on myyty 20 000 kappaletta vähemmän.

Sillanpään levyjä on myyty yhteensä yli 890 000 kappaletta, määrä joka oikeuttaa hänelle Suomen eniten myydyn sooloartistin tittelin. Hänen tuorein albuminsa “Rakkaudella merkitty mies” myi platinaa ja voitti vuoden 2015 Emma-gaalassa “vuoden iskelmäalbumin” tittelin.

Eppu Normaali

Suomen kaikkien aikojen toiseksi myydyin levy on Eppu Normaalin kokoelmalevy “Repullinen hittejä”, joka on julkaistu vuonna 1996. Samana vuonna kuin Suomen kaikkien aikojen myydyin levy “Jari Sillanpää”. Levy on luonnollisesti myös eniten myyty kokoelmalevy Suomessa. Levy-yhtiö ja bändi eivät odottaneet levyltä kovinkaan kummoista menestystä, mutta kävikin hieman toisin.

Eppu Normaalin levyjä on yhteensä myyty hämmästyttävät 1,5 miljoonaa kappaletta, joka on suomalaiselta Suomeksi laulavalta yhtyeeltä huikea saavutus. Yhtyeellä on 10 platinalevyä ja 5 kultalevyä studioalbumeistaan, mikä on myös huikea määrä ottaen huomioon, että bändi on julkaissut 15 albumia.

Kirka

Kirill “Kirka” Babitzin oli eräänlainen kestoikoni suomalaisessa musiikkikentässä. Hänen uransa ulottui 1960-luvulta aina 2000-luvulle hänen kuolemaansa saakka. Kirka julkaisi vuonna 1988 levyn “Surun pyyhit silmistäni” joka on tähän päivään mennessä myynyt lähes 215 000 kappaletta tehden siitä Suomen historian kolmanneksi myydyimmän levyn.

Ennen “Surun pyyhit silmistäni” levyä Kirka oli tehnyt parin levyn verran hard rockia ja heavy metallia, levy “R.O.C.K.” oli myynyt kultalevyyn oikeuttavan määrän, mutta “The Spell” levy ei yltänyt samanlaisiin myyntilukemiin. Nämä levyt tekivät kuitenkin hieman kansainvälisenkin vaikutuksen ja esimerkiksi Deep Purplen ja Helloweenin jäsenet olivat hyvin vaikuttuneita Kirkan laulusoundista. Kirka palasi tämän jälkeen iskelmään ja räjäytti niin sanotusti pankin. “Surut pyyhit silmistäni” myi huikeita määriä ja seuraava levy “Anna käsi” myi myös yli 110 000 kappaletta joka on myös huomattava määrä. Seuraava levy “Ota lähellesi” ylitti myös 100 000 kappaleen myynnin, joka huikea suora suomalaiselta suomeksi laulavalta artistilta.

Dingo

Dingo oli jotain suurempaa kuin musiikki, Dingossa Suomi sai vihdoin oman Beatlesinsa. Pikkutytöt (ja isommatkin) sekosivat täysin. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa “Nimeni on Dingo” vuonna 1984 ja sitä myytiin debyyttialbumiksi huikeat 108 000 kappaletta. Levy pysyi myyntitilastojen kärjessä koko vuoden. Seuraavana vuonna yhtye julkaisi ensin “Autiotalo” singlen jolla Dingo teki lopullisen läpimurtonsa ja nk. “dingomanian” voidaan katsoa alkaneen. Samana vuonna julkaistu albumi “Kerjäläisten valtakunta” myi viikossa 125 000 kappaletta joka oli siihen aikaan ennenkuulumatonta ja levy nousikin silloin kaikkien aikojen myydyimmäksi levyksi Suomessa. Tällä hetkellä, vielä yli 30 vuotta myöhemminkin, levy on tässä tilastossa sijalla 4. tämänhetkisen myyntimäärän ollessa hieman alle 200 000 kappaletta.

Dingon ympärille kehittyi hysteria joka haki vertaistaan Suomen historiasta, vastaavaa oli nähty muualla maailmassa Beatlesin aiheuttamana, mutta suomalaiselle yhtyeelle tämä oli ennenkuulumatonta. Yhtyeen seuraava levy “Pyhä klaani” ei kuitenkaan yltänyt edeltäjiensä myyntimääriin ja sen tiimoilta tehty suuri jäähallikiertue osoittautui tappiolliseksi (osittain sen takia, että promoottori kavalsi bändiltä huomattavan summan rahaa ja katosi). Tämän jälkeen Dingo päätti lopettaa, vielä ollessaan huipulla, eikä hiipua hitaasti. Yhtyeen hajoaminen uutisoitiin kaikissa Suomen suurimmissa (ja muissakin) medioissa.

Myöhemmin Dingo on palannut muutamaan otteeseen ja tätä kirjoitettaessa vuonna 2017 yhtye esiintyy taas alkuperäisessä kokoonpanossaan.