Saara Aalto on toiminut jo toista vuosikymmentä suomalaisen populaarimusiikin kentällä, mutta kuitenkin määrätietoinen ja kova työ tuntui tuottavan sitä suurempaa tulosta vasta viime vuonna. Hänet valittiin Iltalehden lukijoiden toimesta vuoden suomalaiseksi vuonna 2016, mutta tähän tunnustukseen Saaran, kuten monen muunkin suomalaisen artistin ja bändin, täytyi hakea hieman vauhtia Suomen ulkopuolelta.

Uran alkuvaihe

saara_aalto_img_0065_21-e1335285293885Saara nousi suomalaisten tietoisuuteen ensimmäisen kerran, kun hän osallistui Talent Suomi -kilpailuun vuonna 2007. Itse kilpailussa hän sijoittui kolmen parhaan joukkoon ja tämä toi häntä sen verran esille, että hänet kiinnitettiin erilaisiin musikaalirooleihin. Hän esiintyi Helsingin Kaupunginteatterin High School Musical 1 ja 2 musikaaleissa vuosina 2008 ja 2009. Kautena 2010-2011 hän näytteli Helsingin Kaupunginteatterin Wicked-musikaalissa, jossa hän esitti Dorothya. Vuonna 2011 julkaistiin myös Saaran debyyttialbumi “Blessed With Love”. Aalto osallistui albumin nimikkobiisillä myös Suomen euroviisukarsintoihin, jossa hän jäi toiseksi kun Paradise Oskar valittiin Suomen euroviisuedustajaksi. Vaikka Saara saikin julkisuutta euroviisukarsinnoissa, ei hänen albuminsa kuitenkaan saavuttanut merkittävää kaupallista menestystä. Saman vuoden marraskuussa Aalto julkaisi toisen albuminsa joka sisälsi joululauluja.

Voice of Finland

2012 Saara osallistui The Voice of Finland kisaan, jossa hänen valmentajanaan toimi Michael Monroe. Hän eteni kilpailun finaaleihin ja sijoittui lopulta toiseksi. Mikko Sipola voitti Aallon hyvin niukasti. Voicessa saadusta menestyksestä huolimatta häne ei onnistunut saamaan levytyssopimusta minkään suuren levy-yhtiön kanssa. Kaikki levy-yhtiöt olivat kuuleman mukaan vaatineet Saaraa laulamaan suomeksi ja hän ei ollut suostunut tähän vaan halusi pitää esityskielenään englannin.

Kolmas albumi

2013 Aalto julkaisi kolmannen albuminsa “You Had My Heart”, tämä oli ensimmäinen Saara Aallon levy, joka nousi Suomen viralliselle listalle sijalle 43. Levyn nimikkoraita julkaistiin singlenä ja se esitettiin myös kiinaksi ja japaniksi. Tämä johti mm. esiintymiseen Shanghaissa ja kiinankielellä julkaistuun albumiin. Aalto on itse kertonut levyn julkaisun olleen lähinnä julkisuuden hakua, jotta hän saisi lisää esiintymismahdollisuuksia. Marras-joulukuussa 2013 Aalto kiersi ensin talvikiertueella ja sitten joulukiertueella. Joulukuussa sai myös ensi-iltansa Disneyn “Frozen -huurteinen seikkailu”, jossa Aalto esitti prinsessa Annaa suomenkielisessä versiossa.

Nousu tähteyteen

Vuoden 2016 UMK:ssa Aalto sijoittui jälleen kerran toiseksi kappaleellaan “No Fear”. Osallistuminen Britannian X-Factoriin oli kuitenkin Saaran tämänastisen uran tärkeimpiä päätöksiä. Hän esitti koe-esiintymisessä Sian kappaleen “Chandelier” ja pääsi jatkoon. Saara ehti pudota ohjelmasta jo kerran, mutta Nicole Scherzinger päätti käyttää villin korttinsa ja nosti Saaran takaisin mukaan kilpailuun. Hän oli muutaman kerran toistekin pudotusuhkan alla, mutta onnistui jokaisella kerralla pääsemään jatkoon. Semifinaalin ja finaalin välissä ohjelmaformaattiin kuului myös esiintyminen artistin kotiseudulla ja Saara Aalto esiintyi Helsingissä Senaatintorilla kymmentuhatpäiselle yleisölle. Tässä vaiheessa Suomessa oli käynnissä jo valtava Saara Aalto ilmiö ja hänet tehtiin kerralla tutuksi miljoonille suomalaisille.

Kaksiosaisessa finaalissa hän sai eniten ääniä ensimmäisenä finaalipäivänä ja meni kirkkaasti jatkoon, mutta lopullisessa finaalissa Saara jäi jälleen kerran toiseksi, kun englantilainen Matt Terry voitti äänestyksen ja sitä kautta koko X Factorin. Tämä saattoi jopa olla Aalloon uran kannalta parempi lopputulos, sillä usein tämänkaltaisten kilpailujen voittajat eivät onnistu luomaan kestävää uraa, mutta muut kilpailuun osallistuneet onnistuvat. Aalto solmi managerisopimuksen kansainvälisen manageritoimiston kanssa ja osallistui myös 19 keikan mittaiselle X Factor Live Tour 2017 kiertueelle. Vuoden 2016 joulukuussa Saara Aalto palkittiin Suomessa “Suomi-palkinnolla”, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön jakama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta ja toiminnasta.