Tällä hetkellä suosituin musiikin kuuntelukanava on YouTube. Tämä voi kuulostaa hieman hassulta ottaen huomioon, että YouTube on videoiden julkaisuun keskittynyt alusta, kun olemassa on ihan pelkkään musiikkiinkin keskittyviä alustoja. Levy-yhtiöt ja artistit kuitenkin tietävät YouTuben merkityksen ja sen vuoksi keskittävät huomattavasti voimavarojaan saadakseen näkyvyyttä YouTubessa. Näkyvyyden lisäksi YouTubesta voidaan mainosten kautta saada myös tulovirtaa, joka on muodostunut tärkeäksi tulonlähteeksi yhä useammalle artistille. Mahdollistaakseen tämän rahavirran videon julkaisijan tulee laittaa mahdollisuus mainostamiselle päälle ja ottaa käyttöön Googlen tarjoama AdSense-palvelu.

youtube-1495277_960_720Rahan tienaaminen YouTube-videoilla ei kuitenkaan ole ihan helpoimmasta päästä, kilpailu on kovaa ja jotta artisti tienaisi missään määrin edes millään tavalla huomattavia summia, on videoiden katselukertojen pyörittävä vähintään sadoissatuhansissa, jopa miljoonissa. Saadut palkkiot vaihtelevat hieman, mutta yleisesti ottaen 100 000 – 150 000 katselukertaa tuottaa n. 300 dollaria, jolla ei vielä pistetä Bentleytä tilaukseen. Miljoonalla katselukerralla voi siis olettaa tienaavansa n. 2000 – 3000 dollaria, joka ei ole hirvittävän paljon siihen nähden kuinka paljon vaivaa videoiden tuottamiseen ja julkaisuun menee. Monet YouTube-tähdistä julkaisevatkin paljon materiaalia ja ovat kehittäneet siihen sivuun huomattavan paljon oheistoimintaa joiden kautta he pystyvät tienaamaan

Yksi suosituimmista YouTube-muusikoista on viulusti Lindsey Stirling, tällä hetkellä (siis tätä artikkelia kirjoitettaessa) hänen videoitaan on katsottu yhteensä 1 831 573 100 kertaa ja hänen YouTube kanavallaan n. 9,5 miljoonaa tilaajaa. Hän on ollut YouTubessa vuodesta 2007 lähtien, eli hän on rakentanut fanikuntaansa pitkäjännitteisellä työllä. Vuonna 2015 hänen arvioitiin tienaavan n. 6 miljoonaa dollaria (miinus verot ja mahdolliset managerikulut yms.) vuoden aikana. Tämä tekee hänestä yhden parhaiten tienaavista YouTube-muusikon ja myös yhden parhaiten tienaavista YouTube-tähdistä ylipäätään.

Erittäin suosittu on myös a cappella lauluryhmä Pentatonix, jonka videoita on katsottu n. 2,5 miljardia kertaa ja heidän kanavallaan on n. 13,4 miljoonaa tilaajaa. YouTuben lisäksi yhtye on myynyt pelkästään Yhdysvalloissa yli 6 miljoonaa albumia. Huomattavaksi saavutuksen tekee se, että yhtye on ollut kasassa vasta viitisen vuotta. Pentatonix perustettiin 2011 ja siitä eteenpäin bändi on saavuttanut huomattavaa suosiota niin YouTubessa, kuin sen ulkopuolellakin. Yhtye kiertää aktiivisesti ja saa tätä kautta myös YouTubesta riippumatonta tulovirtaa.

Molemmat toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, että artistit eivät laske koko ansaintalogiikkaansa pelkästään YouTuben varaan. He kiertävät esiintymässä, tekevät sponsorisopimuksia, julkaisevat muissakin medioissa ja niin edelleen. Oheistuotteiden kauppa on missä tahansa musiikkityylissä hyvin tärkeä tulonlähde artisteille ja bändeille. YouTube mahdollistaa näiden tuotteiden tehokkaan kauppaamisen ja siksi sitä käytetäänkin hyvin paljon myös juuri tähän tarkoitukseen.

Parhaimmillaan YouTube tarjoaa siis bändille ja artistille alustan jonka kautta saadun julkisuuden ansiosta he voivat nostaa tulotasoaan huomattavastikin. Esimerkiksi oheistuotteiden myynti voi nousta huomattavaksikin tuloeräksi. Vaikka artisti ei olisikaan vielä edes siinä isoimmassa sarjassa saattaa oheistuotteiden myynti olla jopa kymmenissä tuhansissa euroissa per konserttipäivä. Tämän lisäksi tulevat vielä keikkapalkkiot. Tietysti tähän pisteeseen pääseminen ottaa parhaimmillaankin vuosia ja monilta jopa vuosikymmennenkin, mutta määrätietoisella työllä ja tavoitteista kiinni pitämisellä se on mahdollista. Oikotietä onneen ei yleensä löydy kovin helposti, mutta kohtuullisiin ansioihin YouTuben kautta on mahdollisuus miltei jokaisella muusikolla, jos he ovat valmiita tekemään ensin hurjan määrän palkatonta työtä sen eteen. Jokaisen on itse päätettävä ovatko valmiita siihen satsaukseen mitä tämä vaatii, sillä se tulee viemään paljon aikaa ja resursseja ja siitä “lottopotista” ei ole minkäänlaista takuuta.