Otsikossa esitetyn kysymyksen jokainen artisti ja muusikko esittää itselleen monta kertaa uransa aikana. Tietysti on olemassa niitäkin ihmisiä, jotka tekevät musiikkia vain luomisen palosta ja heitä ei kiinnosta kuinka moni kuuntelee heidän teoksensa, mutta ne jotka haluavat musiikkinsa päätyvän mahdollisimman monen kuunteluun, joutuvat miettimään tätä asiaa useinkin. Internet on täynnä sivustoja, joissa muusikko voi julkaista tuotoksiaan ja saattaa ne yleisön kuultavaksi. Nämä sivustot ovat kuitenkin täynnä toisia muusikoita, jotka myös julkaisevat tuotoksiaan siellä. Miten siis omat tuotokset saadaan erottumaan massasta, jolloin niitä kuuntelee useampi kuin vain kourallinen ihmisiä?

Menestyksen resepti

Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä menestyksen reseptiä, mutta on olemassa erilaisia tapoja, joiden avulla voit saada musiikkisi huomatuksi entistä tehokkaammin. Ensinnäkin ota haltuun sosiaalinen media; postaa aktiviisesti kaikkialla ja tuota musiikkisi lisäksi muuta sisältöä, joka kiinnostaa ihmisiä. On hyvä miettiä, että seuraisitko sinä artistia, joka ei julkaise mitään kiinnostavaa, ainakaan jos tämä artisti ei ole jo ennestään tehnyt sinuun vaikutusta musiikillaan. Löytäisitkö edes tällaista artistia niiden miljoonien joukosta, jotka yrittävät herättää kiinnostuksesi? Todennäköisesti et. Niinpä sinun on mietittävä, miten itse löydät uutta musiikkia. Hyväksi todettu tapa on niin sanottu “piggy-backing”, jossa ratsastetaan toisen artistin suosiolla. Tehdään esimerkiksi cover-versio juuri nyt pinnalla olevasta hitistä. Hyvin monet ovat käyttäneet tätä niksiä ja vaikka aluksi vain se coverisi saakin huomiota, kasvaa siitä vähitellen myös virta, joka tutkii mitä muuta sinulla on tarjottavanasi.

band-150359_960_720Monet muusikot myös esittelevät soittotaitoaan, opettavat soittamaan tai käyttämään jotain laitetta. Tämä on erittäin tehokas tapa saada huomiota myös omalle musiikillesi. Kun teet laadukkaita opetus- tai esittelyvideoita, niiden katsojat tutkivat myös jossain vaiheessa mitä muuta teet. Tee tällaisia videoita tasaiseen tahtiin. Aluksi niiden katsojamäärät tuskin ovat sitä mitä toivoit, mutta kun jatkat niiden tekemistä, uudet ihmiset löytävät tekemäsi videot ja katsovat myös niitä mitä olet aikaisemmin tehnyt. Tällä tavalla videosi saavuttavat kokoajan enemmän ja enemmän yleisöä, mutta vain jos jatkat laadukkaan sisällön tuottamista. Tässä ei myöskään kannata mennä liiallisuuksiin, 1-2 videota viikossa on hyväksi todettu tahti. Monet suosittelevat julkaisemaan aina samana viikonpäivänä – näin ihmiset oppivat odottamaan uutta materiaaliasi tiettynä päivänä ja saat heti enemmän katsojia ensimmäisen päivän aikana.

Edellä mainitulla tavalla ovat toimineet monet YouTuben suurimmista tähdistä. Kyse ei ole niin paljon onnesta, vaan enemmänkin määrätietoisesta työstä ja oikeasta ajoituksesta. Nämä ovat tärkeitä kaikkien muusikoiden uralla. Tee siis jatkuvasti töitä päämääräsi eteen, niin olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jos et koskaan tee mitään, et tule saavuttamaan musiikillisella urallasi hyvin todennäköisesti yhtään mitään.

YouTuben lisäksi netistä löytyy myös sivustoja, joissa voit esiintyä esimerkiksi livenä faneillesi. Tätä kautta monet ovat saaneet huomattavasti yleisöä ja sitä kautta jopa tulovirtoja. Näiden mahdollisuuksien lisäksi ei pidä unohtaa kuitenkaan ihan perinteistä keikkailua. Jotta pääsisit suuremman yleisön tietoisuuteen, on sinun esiinnyttävä heille. Erilaisille festivaaleille itsensä tarjoaminen on tähän hyvä ratkaisu, sillä niissä pääset yleensä esiintymään isommalle yleisölle kuin omilla keikoillasi – ainakin alkuvaiheessa, kun vielä etsit yleisöäsi – ja myös laajemmalle ihmisjoukolle, jossa on väistämättä sellaisia jotka eivät osaisi edes etsiä musiikkiasi netistä.

Muusikon työ on yllättävän rankkaa työntekoa

Eli vaikka monesti media antaakin hieman erilaisen kuvan, on muusikon ja artistin elämä hyvin rankkaa työntekoa. Tässä työssä ei tunneta viikkotuntimääriä ja muita sellaisia käsitteitä, joita normaalissa työssä on. Työ on kokoaikaista, mutta onnistuessaan se on myös hyvin palkitsevaa ja ehdottomasti siihen sijoitetun panoksen arvoista.